Головна » Бібліотека » Зі святом!

Зі святом!



Віруючі всього світу щороку відзначають Вербну неділю – сім днів перед розп’яттям Ісуса. Багатьма мовами вона зоветься Пальмовою неділею, адже саме пальмовими гілками тоді миряни (люди) встеляли шлях Спасителю. У цей день Ісус на віслюкові в’їхав у Єрусалим. Це поклало початок звичаю святити гілки. А оскільки в Україні пальмових гілок не маємо то святимо вербові. Як ми знаємо це дерево здавен вельми шановане серед нашого народу, тому що воно перше сповіщає про прихід весни. Відтак у Вербну неділю у всіх церквах відбувався урочистий обряд посвячення верби.

«Не я б’ю, верба б’є! За тиждень – Великдень! Уже недалечко червоне яєчко. Лоза б’є, не я б’ю. За тиждень – Великдень!» – примовляють люди, поплескуючи один одного освяченими гілочками верби. Потім їх приносять у дім і ставлять біля ікони.

Гілочки святої верби охороняють родину від нещасть, тож мають простояти весь рік. Спочатку їх варто ставити у воду, а потім – засушувати. Якщо яка вербичка проросте – можна висадити в землю, а як ні – то через рік її треба спалити.

У народі вважають, що освячена верба має цілющу силу, а отже, може позбавити людей і тварин від хвороб, а оселю – від пожеж і паводків. Уперше навесні виганяти худобу на пасовисько варто саме свяченою вербою — «щоб нечисть не чіплялася до тварин». Якщо викинути гілля свяченої верби у грозу, то це може зупинитинегоду.

Народні прикмети кажуть: якщо на Вербну неділю немає заморозків – буде багатий урожай фруктів. Сонячна й безвітряна погода у цей особливий день обіцяє тепле літо.

Тож хай свята верба завжди буде надійним оберегом для кожної української родини.

Нехай навіяний вербою аромат весни стане символом нового життя. Нехай ці перші паростки символізують початок нового шляху, що веде до щастя, миру і благополуччя. Зберігайте і оберігайте один одного від неприємностей, як легке полум’я свічки від випадкового подиху вітру.

Tags: